CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY, IT'S FREE!
Go Back   Electrician Talk - Professional Electrical Contractors Forum > Electrical Trade Topics > Residential Electrical Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-08-2010, 07:35 PM   #1
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Location: Midwest
Posts: 570
Rewards Points: 500
Default Anybody ever wire a log cabin?

The boss took me out today to look at a job we got wireing a new log cabin home. The builder has drilled/routed out holes for boxes, and we have a few feeders already in place. But this looks like it could get REAL intresting before it's done. I'm glad it's in bfe cause I think we're going to have to bend the rules a bit to get everything done. These are solid wood walls, and alot of it's already done so we're behind the eight ball. The plans actually call for the ceilings to be finished, then wired from above, then the roof put on!

JTMEYER is offline   Reply With Quote
Join Contractor Talk

Join the #1 Electrician Forum Today - It's Totally Free!

ElectricianTalk.com - Are you a Professional Electrical Contractor? If so we invite you to join our community and see what it has to offer. Our site is specifically designed for you and it's the leading place for electricians to meet online. No homeowners asking DIY questions. Just fellow tradesmen who enjoy talking about their business, their trade, and anything else that comes up. No matter what your specialty is you'll find that ElectricianTalk.com is a great community to join. Best of all it's totally free!

Join ElectricianTalk.com - Click Here JOIN FOR FREE


Warning: The topics covered on this site include activities in which there exists the potential for serious injury or death. ElectricianTalk.com DOES NOT guarantee the accuracy or completeness of any information contained on this site. Always use proper safety precaution and reference reliable outside sources before attempting any construction or remodeling task!

Old 09-08-2010, 07:38 PM   #2
Registered Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: N/A
Posts: 3,861
Default

Take pictures and post.

Sounds neat if I'm not bidding it.

Dnkldorf is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2010, 07:53 PM   #3
Senior Member
 
brian john's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Leesburg, VA
Posts: 25,141
Rewards Points: 2,000
Default

Yep did one in about 30 years ago, we did all the routing, box cutting and drilling. Was a lot of fun, though the inspector was a dunce.
brian john is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2010, 07:57 PM   #4
I own stock in FotoMat!
 
480sparky's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Cornpatch USA
Posts: 35,482
Rewards Points: 2,474
Default

True log homes can be either a dream or a nightmare, depending on whether you're on-site when the logs are set, or whether you let someone else do it for you.

And you'd better pray the owner doesn't make any changes.
__________________
Ark: ..............Arch: ................. Arc:
480sparky is online now   Reply With Quote
Old 09-08-2010, 08:03 PM   #5
Registered Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: N/A
Posts: 3,861
Default

I wouldn't want a real log home. I like the split log homes.

The outside is half a log on the outside of a 2x4 wall, and the the other half of the log is installed inside the home.

Sounds easier to build too.
Dnkldorf is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2010, 10:45 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Location: Midwest
Posts: 570
Rewards Points: 500
Default

Quote:
Originally Posted by 480sparky View Post
True log homes can be either a dream or a nightmare, depending on whether you're on-site when the logs are set, or whether you let someone else do it for you.

And you'd better pray the owner doesn't make any changes.
I got in on buiding an underground concrete dome house. All the pvc conduit had to be woven through the rebar cause if it was on on side or the other it would be too shallow. We had to use metal 4 squares for some reason, you would have to tape them completely with duct tape to keep the concrete from oozing in. They would put up the inside of the form, and the rebar, then we would locate the box on the inside, drill through, and screw the box to the form. Then weave the pipe, then they would put up the other side of the form and pour. It was a PITA, sounds like this might be close.
JTMEYER is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2010, 09:29 PM   #7
Senior Member
 
zoltan's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: colorado
Posts: 144
Rewards Points: 75
Default

did they router out for coverplates too? Are they going to chisel out for them?I think it looks janky when they chink around boxes/cover plates.

You may want to buy a good router if you don't have one. Hopefully they are chinking the logs? Door and window bucks(outside rough frame) are sometimes your only option for vertical gain. Router out a nice deep channel, fill with Romex, cover with appropriate 1/16" steel strip. Dive into horizontal log joint till under or above desired box location, and use long forstner bit to angle down from the box and up/down from log joint. large paddle and forstner bits are usefull for making their box holes deeper and more useable. Lots of fun drilling involved.
Get some quality ship auger extension bits. Take advantage of any framed walls, and try to get them to frame out behind kitchen/bath counters.

For next time recommend floor outlets!
zoltan is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2010, 09:42 PM   #8
I have a black cat.
 
Rudeboy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Oakland, Ca
Posts: 4,021
Rewards Points: 2,000
Default

As far as the roof is concerned, sounds pretty much like any house with exposed beams. Lots of of wiring done up top. Just be careful up there.
__________________
I don't like to Save time and money.
Rudeboy is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2010, 09:46 PM   #9
Licensed Journeyman
 
nolabama's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: third world/New Orleans to Mobile
Posts: 5,817
Rewards Points: 2,004
Default really old thread

this should be of little help
Log Cabin Wiring
__________________
“Dammit, Smithers, this isn’t rocket science, it’s brain surgery!”
nolabama is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2010, 10:02 PM   #10
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Location: Midwest
Posts: 570
Rewards Points: 500
Default

I put in a few hours out there today. It is a "kit" log home. The logs have been sawed square on 3 sides with a tongue and groove arangement on top and bottom. So the inside wals are all flat, no chinking. The builder has routed out all the box holes for us (thank god). And he has drilled down at each box also. There will be several floor recepticles throughout. As for he lighting, they were finishing the sheeting on the roof today, and I heard the boss and builder talking about doing something diffrent. Not sure what, but not top down.
JTMEYER is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2010, 10:33 PM   #11
Senior Member
 
zoltan's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: colorado
Posts: 144
Rewards Points: 75
Default

A laser with plumb line is great for laying out the lighting. Sometimes it's difficult to get straight measurements off of log walls.
zoltan is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2010, 10:29 PM   #12
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: WV
Posts: 61
Rewards Points: 75
Default

I wired a cabin last year and was able to run the outlets along the bottom log. It was a kit and had a 4" recessed area in the bottom log. Lucky for me too, the builder had drilled the holes for the wire as it was built.
__________________
Where did we go back to before the drawing board was invented?
wvwirenut is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2010, 08:41 AM   #13
Junior Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Alabama
Posts: 1
Rewards Points: 10
Default

I built my own log home from a kit about 5 years ago. I wired it myself. The logs are 6" wide X 12" high with tongue and groove between. The bottom log had a groove for wiring and was covered by a 1X8. I routed out the boxes myself. I drilled through to the basement at a box for the home run to the breaker panel. Wall switches were routed and I routed up from the floor and to the ceiling along the edge of the door opening before the door frame was installed I drilled from the end of the log into the routed out area for the boxes. The lighting wiring was to be routed along the top of the beams in the first floor ceiling. When it came time to do the lighting wiring, the carpenter had nailed tongue and groove flooring on the beams, so I had to do some surface wiring for lights. If you can coordinate this with the builder, you can prevent this from happening. Wiring a log cabin is a lot more work, but you can make it look good with a little enginuity.

Eric7399 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Log Cabin Wiring Mountain Electrician General Electrical Discussion 19 08-21-2012 07:08 PM
Wiring a log cabin waco General Electrical Discussion 16 10-31-2010 10:07 AM
4 wire CAT 5.. B4T Structured Wiring 8 05-19-2010 01:48 AM
D-i-wire Conduit Phil Code Violation Discussion 31 04-10-2010 05:48 PM
Security camera cable & wire next to 14g wire for outdoor lights agent99 Structured Wiring 5 09-17-2009 04:36 PM


All times are GMT -4. The time now is 06:06 PM.


Copyright © 2006-2014 Escalate Media LP. All Rights Reserved
Our Pro Sites Network
ContractorTalk.com | DrywallTalk.com | HVACSite.com | PaintTalk.com | PlumbingZone.com | RoofingTalk.com