Electrician Talk banner

Narzędzia Dewalt kontra Milwaukee

12K views 58 replies 23 participants last post by  Breakfasteatre  
#1 ·
Używam narzędzi Dewalt od czasu rozpoczęcia praktyki i jestem w zawodzie od 12 lat. Rozważam teraz przejście na Milwaukee z następujących powodów:

1. Uważam, że jakość narzędzi Dewalt spadła na przestrzeni lat.
2. Zgodnie z filmami na YouTube zszywacz kablowy Milwaukee mocniej mocuje drut.
3. Mam wrażenie, że Milwaukee Hole Hawg jest lepszy niż wiertarka kątowa Dewalt. Nie posiadam żadnego z nich, ale chcę kupić jeden, dlatego zastanawiam się, czy to czas, w którym powinienem dokonać zmiany.

Chciałbym usłyszeć, czego wy używacie i czy uważacie, że warto dokonać zmiany? Wiem, że jest starszy wątek, ale ma on około 10 lat i wiele się zmieniło w ciągu 10 lat.

#5 ·
Używałem narzędzi Dewalt od czasu rozpoczęcia praktyki i jestem w zawodzie od 12 lat. Rozważam teraz przejście na Milwaukee z następujących powodów:

1. Uważam, że jakość spadła na przestrzeni lat w Dewalt.
2. Zszywacz kablowy Milwaukee zszywa drut mocniej, zgodnie z filmami na YouTube
3. Mam wrażenie, że Milwaukee Hole Hawg jest lepszy niż wiertarka kątowa Dewalt. Nie posiadam żadnego z nich, ale chcę kupić jeden, dlatego zastanawiam się, czy to czas, kiedy powinienem dokonać zmiany.

Chciałbym usłyszeć, czego wy używacie i czy uważacie, że warto dokonać zmiany? Wiem, że jest starszy wątek, ale ma on 10 lat i wiele się zmieniło w ciągu 10 lat.
Zacząłem od Makita 9,6 V ni-cad. Uwielbiałem tę wiertarkę. Ostatecznie pojawiły się Ni-MH, a następnie Li-Ion. Miałem zestaw wiertarko-wkrętarki Makita, który uwielbiałem. Prawie 20 lat temu wykonywałem pracę i spaliłem wkrętarkę (nadużywałem jej). Ponieważ miałem kupić nowy zestaw, zdecydowałem, że nadszedł czas, aby potraktować to poważnie i upewnić się, na jakiej marce chcę się skupić.
Wybrałem Milwaukee, ponieważ czułem, że jest tam jakość i mieli najszerszą gamę narzędzi. Ponieważ zajmuję się wszelkiego rodzaju dziwnymi rzeczami, dostępność narzędzi hydraulicznych jest dla mnie również cenna, a Milwaukee po prostu najlepiej obejmowało branże.
Nadal wierzę, że Milwaukee ma najszerszą gamę rzeczy. Pod pewnymi względami (głównie technologicznymi) narzędzia są dziś lepsze niż 20 lat temu, ale pod innymi względami spadła ich jakość, ale uważam, że nadal są dobre.
Właśnie kupiłem zupełnie nową grzechotkę M12 insider i aż mnie skręca, gdy myślę o jej użyciu. To wspaniałe. Milwaukee wymyśla wspaniałe rzeczy. Jeśli zamierzasz skupić się na jednej marce, myślę, że Milwaukee powinno być tą marką.

#6 ·
Pracując dla innych, używałem wszelkich bezprzewodowych narzędzi, które mi dali. Dla siebie kupiłem przez lata DeWalt, Bosch, Ryobi, Makita, Dremel i Milwaukee. Jedynymi, które sprzedałem, były DeWalt, ponieważ były jedynymi, które mi się zepsuły. Nie nadużywam elektronarzędzi, nigdy tego nie robiłem. Używam Ryobi wokół gospodarstwa do napraw. Używam Milwaukee do wszystkiego innego z wielkim sukcesem. Z Milwaukee nie można się pomylić.

#8 ·
Myślę, że Milwaukee 12V impact i 12v bandsaw mają przewagę nad resztą. Jeśli chodzi o narzędzia 18v / 20V, mam teraz sprzęt M18 i jest tak sobie, wiertarko-wkrętarka udarowa była szczególnie rozczarowująca, kiepski uchwyt, ogólnie do bani.

Kiedy nadejdzie czas, przejdę na DeWalt. Wypożyczam DeWalt z warsztatu konserwacyjnego jednego z moich klientów i lubię ich sprzęt. Będę nadal używał Milwaukee M12 do piły taśmowej i udarowej. Nie uznałem, że M12 jest wart zachodu dla niczego innego. Na przykład M12 SDDS był całkowitą stratą pieniędzy, wolałbym po prostu użyć 18V SDS i trzymać cięższą wiertarkę przez pięć sekund niż lżejszą wiertarkę przez 30.

#9 ·
Myślę, że udar Milwaukee 12V i piła taśmowa 12V mają przewagę nad resztą. Jeśli chodzi o narzędzia 18V / 20V, mam teraz sprzęt M18 i było tak sobie, wiertarko-wkrętarka udarowa była szczególnie rozczarowująca, kiepski uchwyt, ogólnie ssie.

Kiedy nadejdzie czas, przejdę na DeWalt. Pożyczam DeWalta od jednego z warsztatów konserwacyjnych moich klientów i lubię ich rzeczy. Będę nadal używał Milwaukee M12 do piły taśmowej i udaru. Nie uznałem, że M12 jest wart zachodu do niczego innego. Na przykład M12 SDDS był całkowitą stratą pieniędzy, wolałbym po prostu użyć 18V SDS i przytrzymać cięższą wiertarkę przez pięć sekund niż lżejszą wiertarkę przez 30.
To interesujące, że nie byłeś pod wrażeniem wiertarki M12 SDS. Słyszałem dobre rzeczy od ludzi, którym podobało się to do wkładania „blues and screws” i innych lekkich obowiązków. Nie jestem pewien, jak duży bit byłby w nim racjonalny, ale czy miałeś problemy z bitem 1/4"?

KOCHAM mój udar M12 Surge. KOCHAM moją M12 Hackzall. KOCHAM moją wiertarkę instalacyjną M12. KOCHAM moją grzechotkę M12 Insider, mimo że mam ją dopiero od dwóch dni. :)
W świecie M18 KOCHAM KOCHAM KOCHAM mój pistolet o wysokim momencie obrotowym 3/4", którego utrata złamałaby mi serce, ale większość ludzi nie potrzebuje 1300 funtów stóp (lub czegokolwiek innego) momentu obrotowego, więc widzę, jak ten mógł nie trafić do twojego świata. Lubię mój wentylator M18 (w fabryce jest gorąco) i lubię odkurzacz M18 w połączeniu z M12 Air-Tip do czyszczenia filtrów chłodnicy. Szczerze mówiąc, nie używam dużo moich rzeczy M18 teraz, gdy przeszedłem na M12, gdzie jest to wykonalne. Moja szlifierka kątowa M18, chociaż... nie chciałbym się bez niej obyć.

Potrzebuję bezprzewodowej opalarki do termokurczliwych rzeczy. Wiem, że robią M18, ale byłoby miło, gdyby zrobili M12 w stylu pióra do tych małych zadań.

#11 ·
Posiadam:
2 - Super Hole Hawg, M18
4 - Hole Hawg, M18
2 - Sawzall M18
3 - Hackzall M18
1 - Piła tarczowa M18
1 - 1 3/4" Młot obrotowy M18
2 - 1" Młot obrotowy M18
1 - Opalarka M18
3 - Wkrętak M12
2 - Wyrzynarka M12
3 - Klucz udarowy M18
1 - Piła łańcuchowa M18
1 - Podkaszarka M18
1 - Nożyce do żywopłotu M18
1 - Wiertarko-wkrętarka M18
1 - Kompresor do opon M18
1 - 4" Szlifierka M18
3 - Multi tool M18
1 - Pistolet do uszczelniania M12
1 - Szlifierka M12
4 - Światła M18
1 - Wentylator M18
2 - Radio M18
4 - Wiele ładowarek
Nie jestem pewien, ile mam baterii

#13 ·
Posiadam:
2 - Super Hole Hawg, M18
4 - Hole Hawg, M18
2 - Sawzall M18
3 - Hackzall M18
1 - Piła tarczowa M18
1 - 1 3/4" Młot obrotowy M18
2 - 1" Młot obrotowy M18
1 - Opalarka M18
3 - Wkrętak M12
2 - Wyrzynarka M12
3 - Klucz udarowy M18
1 - Piła łańcuchowa M18
1 - Kosa spalinowa M18
1 - Nożyce do żywopłotu M18
1 - Wiertarko-wkrętarka M18
1- Kompresor do opon M18
1- 4" Szlifierka kątowa M18
3 - Multi tool M18
1 - Pistolet do uszczelniania M12
1 - Szlifierka M12
4- Oświetlenie M18
1 - Wentylator M18
2 - Radio M18
4 - Wiele ładowarek
Nie jestem pewien, ile mam baterii
Kosa spalinowa jest naprawdę dobra. Też ją mam. Dmuchawa do liści jest dobra, ale nie aż tak dobra.
Coś, czego nawet ktoś, kto ma tak wiele narzędzi Milwaukee jak Ty, mógł jeszcze nie widzieć, to wkrętak M4. Uwielbiam go do montażu paneli. Nie wyciągnę go do małych prac przy panelach (po prostu użyję ręcznego wkrętaka), ale kiedy buduję panel, nie obejdę się bez niego. Czujnik momentu obrotowego jest TAK dobry...
Multi-tool M18 jest dobry, ale mam też przewodowe urządzenie Fein i nie ma porównania. Fein to BESTIA.
Mam szlifierkę kątową M18 i przewodową szlifierkę kątową Milwaukee, a przewodowa też wygrywa, ale kiedy musisz dokonać modyfikacji w podnośniku nożycowym, którą weźmiesz? M18 przez cały dzień!

#14 ·
Zamierzam rozszerzyć moją kolekcję M18 o narzędzia M12 wkrótce, ponieważ dodałem zszywacz do kabli. Moja oryginalna wiertarka udarowa Milwaukee wygląda, jakby przeszła przez dwie wojny światowe i wciąż działa:

Image

Nie jestem pewien, czy kiedykolwiek kupię inną markę, o ile ich jakość pozostanie taka sama.

#15 ·
Lubię serwis naprawy narzędzi Milwaukee o nazwie E-Service. ZOBACZ TUTAJ Wypełnij formularz online > wydrukuj etykietę wysyłkową > Wyślij ją Fed Ex > 7-10 dni roboczych naprawa narzędzi > odsyłają ją z powrotem. Wszystko w ramach pięcioletniej gwarancji z bezpłatną wysyłką. Użyłem go kilka razy. W jednym przypadku wysłali mi zupełnie nowe narzędzie. Nigdy nie zapłaciłem ani grosza

#17 ·
Podoba mi się serwis naprawy narzędzi Milwaukee o nazwie E-Service. ZOBACZ TUTAJ
Wypełnij formularz online > wydrukuj etykietę wysyłkową > Wyślij ją Fed Ex > 7-10 dni roboczych naprawa narzędzia > odsyłają ją z powrotem.
Wszystko w ramach pięcioletniej gwarancji z bezpłatną wysyłką. Używałem go kilka razy. W jednym przypadku wysłali mi zupełnie nowe narzędzie. Nigdy nie zapłaciłem ani grosza
To naprawdę dobrze wiedzieć, ból szyi, gdy proces gwarancyjny jest do bani.

#24 ·
Pracując sporo z oboma przez lata, powiedziałbym, że Milwaukee ma lekką przewagę. Obydwa są jednak całkiem dobre.

Nie mogę nic powiedzieć o nowszych rzeczach, mój najnowszy ma około 10 lat.

Powiem, że moja piła ramieniowa Dewalt 9" z 1956 roku jest nie do pobicia. Nie regulowałem jej od lat i nadal tnie z dokładnością do kilku tysięcznych...

#25 ·
Kiedyś uwielbiałem Milwaukee, ale wiertła ciągle się psuły. Potem zaczęły zawodzić spusty w pilarce. Produkują dużo narzędzi, a M-12 Surge to bestia. Teraz wszystkie moje wiertarki i piły są Mikita. Podoba mi się oświetlenie Milwaukees i kilka innych rzeczy, ale na razie Mikita. Dewalt po prostu do mnie nie pasuje, ale multi-tool ma spust, który można regulować i to jest miłe, a moja 12-calowa piła ukośna była niesamowita.

Sprężarka Milwaukee 18 V jest również bardzo poręczna, a gwoździarki 18 V są w porządku. Kolejna rzecz z wiertarkami Milwaukee to do dupy uchwyt. Każdy, którego posiadamy, ma uchwyt z rynku wtórnego, a kiedy się zepsuje, ten uchwyt trafia do następnej wiertarki.

#26 ·
Jakość większości rzeczy uległa poprawie, podczas gdy koszty spadły. Wysoka półka poszła w górę, ale gdybyś mi w 92 roku powiedział, kiedy dostałem 9,6 za 150, że za 20 lat będę miał wiertarkę za 50 dolarów, która działa lepiej, powiedziałbym bzdura. Ile kosztował Klein 20 lat temu, a teraz używam śrubokręta HF, który kosztuje 1,50 i bardziej mi się podoba. Można kupić światowej klasy doskonały klucz za 2 lub 3 dolary, a w 1980 roku trzeba było wydać 8 lub 10 dolarów, żeby dostać to samo. Nawet zestawy Sears super i sale kosztowały kiedyś więcej. Teraz używamy kilku kluczy za 1,50 dolara, 3/8, które uderzamy młotkiem do gwoździ 20oz na zablokowanym odpowietrzniku i nadal działa świetnie, wystarczająco dobrze, żeby trzymać go w zestawie drogowym. Produkty generyczne tak bardzo się poprawiły, że faktycznie naklejają na nie etykiety marek i dodatkowe gwarancje, podnoszą cenę i sprzedają je w innym sklepie. Szlifierki elektryczne, cholera, kupowaliśmy za 100 dolarów w latach 90-tych, a teraz używamy BD za 30 dolarów, który nam się podoba tak samo dobrze lub lepiej i przewyższa je i żółte 2 do 1.

#28 ·
Uwielbiam moje narzędzia Milwaukee i nie kupię innej marki. Ich gwarancja jest bezkonkurencyjna. Mają również najwięcej opcji przy wyborze lub znalezieniu narzędzia do kupienia. Dziesięć lat temu miałem ich linię V18 i to był złom. Potem przeszedłem na ich linię M18 i jest niesamowita. Baterie wytrzymują długo. Polecam jednak zakup baterii 5.0AH lub większych, ponieważ małe 2.0AH szybko się rozładowują. Im więcej AH baterii kupisz, tym szybciej będzie działać Twoje narzędzie. Przekonałem się o tym, używając mojej młotowiertarki z baterią 5.0, a następnie 12.0. To naprawdę zrobiło różnicę. Świetne narzędzia, nie można się pomylić.

#29 ·
Uwielbiam moje narzędzia Milwaukee i nie kupię innej marki. Ich gwarancja jest niezrównana. Mają również najwięcej opcji przy wyborze lub znalezieniu narzędzia do kupienia. Miałem ich linię V18 dziesięć lat temu i to był złom. Potem przeszedłem na ich linię M18 i jest niesamowita. Baterie wytrzymują długo. Polecam jednak kupowanie baterii 5.0AH lub większych, ponieważ małe 2.0AH szybko się rozładowują. Im więcej AH baterii kupisz, tym szybciej będzie działać Twoje narzędzie. Przekonałem się o tym, uruchamiając mój młot obrotowy z baterią 5.0, a następnie 12.0. To naprawdę zrobiło różnicę. Świetne narzędzia, nie można się pomylić.
Na marginesie, używałem mojego M12 surge do wyciągania śrub z bębna formującego w zeszłym tygodniu (7000 śrub, tak naprawdę... zajęło mi to pół dnia) i używałem małych baterii, ponieważ liczy się każdy gram, gdy trzymasz wkrętak przez wiele godzin. W każdym razie włożyłem baterię i rozładowała się bardzo szybko. Spojrzałem na nią i była to oryginalna bateria M12, która poprzedzała "RedLithium". Nie było żadnej oceny na jej "powierzchni", ale jeśli spojrzałeś na nią w drobnym druku, miała 14 watogodzin. Założyłem, że ma 2 amperogodziny jak te RedLithium, ale nie. 14 zamiast 24. Nie wytrzymuje długo, gdy działa non-stop. Te RedLithium ładują się szybciej niż rozładowują.

#30 ·
Kupuj wszystko, co jest w promocji lub wyprzedaży. Trzymaj się dwóch lub może trzech marek, aby nie potrzebować asortymentu baterii. Drogie rzeczy są kradzione lub psują się tak samo jak te tańsze. Mam zarówno Rigid, jak i Makita kupione w wyprzedaży w dużym pomarańczowym sklepie. Nic tak jak kupowanie drogich rzeczy, tylko po to, by przecenione rzeczy lepiej się trzymały.

#31 ·
Kupuj wszystko, co jest w promocji lub wyprzedaży. Trzymaj się dwóch lub może trzech marek, aby nie potrzebować asortymentu baterii. Drogie rzeczy są kradzione lub psują się tak samo jak te tańsze. Mam zarówno Rigid, jak i Makita kupione w wyprzedaży w dużym pomarańczowym sklepie. Nic tak jak kupowanie drogich rzeczy tylko po to, by przecenione rzeczy lepiej się trzymały.
Rozumiem, co mówisz i widzę, jak to może być właściwa odpowiedź dla wielu, a może nawet dla większości ludzi. Ja osobiście lubię mieć pewne specjalistyczne narzędzia, a jeśli posiadanie konkretnego narzędzia sprawia, że praca jest mniej do bani, ponieważ cieszę się, że mam „właściwe narzędzie do pracy”, to pieniądze zostały dobrze wydane.

#32 ·
Sprawa dla mnie sprowadza się do:

1. Narzędzia są praktycznie darmowe. Baterie 6 Ah kosztują około 100 dolarów. Podczas "dużych wyprzedaży" często można kupić baterię i narzędzie za cenę samej baterii. To z obu firm. Ponieważ cała moja inwestycja jest w bateriach, ostatnią rzeczą, której potrzebuję, jest posiadanie baterii od wielu firm. To tak, jakby trzymać w pobliżu baterie AA i AAA.
2. Spójrz na gamę narzędzi. Każdy ma wiertarkę, wiertarko-wkrętarkę, piłę, fantazyjne światła, klucze udarowe i "Sawzall". Spójrz poza to, a zobaczysz trend. Bez wątpienia Dewalt ma mnóstwo specjalistycznych narzędzi dla cieśli. Milwaukee wspiera swoich hydraulików i elektryków. Więc jeśli kiedykolwiek zamierzasz kupić niektóre z tych wysokiej klasy narzędzi, ostatnią rzeczą, jaką chcesz zrobić, to kupić specjalistyczną baterię, która do nich pasuje. To jak zaciskarka Gator ECCX, którą mamy... wspaniałe narzędzie, ale musimy konserwować do niej baterie Makita i jest to jedyne narzędzie, które ich używa.

#33 ·
Sprawa dla mnie sprowadza się do tego:
1. Narzędzia są praktycznie darmowe. Baterie 6 Ah kosztują około 100 dolarów+. Podczas "dużych wyprzedaży" często można kupić baterię i narzędzie za cenę samej baterii. To z obu stron. Ponieważ cała moja inwestycja jest w bateriach, ostatnią rzeczą, którą muszę posiadać, są baterie od wielu firm. To jak trzymanie AA i AAA.
2. Spójrz na gamę narzędzi. Każdy ma wiertarkę, wiertarko-wkrętarkę, piłę, fantazyjne światła, klucze udarowe i "Sawzall". Spójrz poza to, a zobaczysz trend. Dewalt ma mnóstwo specjalistycznych narzędzi dla cieśli. Milwaukee wspiera swoich hydraulików i elektryków. Więc jeśli kiedykolwiek zamierzasz kupić niektóre z tych wysokiej klasy narzędzi, ostatnią rzeczą, jaką chcesz zrobić, jest kupno specjalnej baterii do nich. To jak zaciskarka Gator ECCX, którą mamy... wspaniałe narzędzie, ale musimy konserwować baterie Makita stick i jest to jedyne narzędzie, które ich używa.
Dobrze powiedziane.

#34 ·
Podkaszarka ssie. To po tym, jak dałem jej tak wspaniałą recenzję. Potem pękł wał. To prawie jak tani plastik, ale w rzeczywistości jest to najcieńszy aluminiowy profil, jaki kiedykolwiek widziałem w życiu. Zaskakująco tandetne. Zwróciłem go. Podkaszarka Dewalt ma prawdziwy stalowy wał. Nawet podkaszarka Ryobi jest zbudowana z lepszą ramą wału. Milwaukee powinno się bardzo wstydzić. To po prostu śmieci.

#36 ·
Dwa najczęściej używane narzędzia bezprzewodowe, które posiadam:

Image

A następnie:

Image

Używane rzadziej od czasu, gdy mam narzędzie instalacyjne:

Image

Mam sporo rzeczy z serii M18, ale rzadko używam więcej niż szlifierki kątowej i odkurzacza.

#37 ·
Dwa najczęściej używane narzędzia bezprzewodowe, które posiadam:

View attachment 180584

A następnie:

View attachment 180585

Używane rzadziej od czasu, gdy mam narzędzie do instalacji:

View attachment 180586

Mam mnóstwo rzeczy M18, ale rzadko używam więcej niż szlifierki kątowej i odkurzacza.
Cały czas używam klucza udarowego M12 i jak na jego rozmiar jest niesamowity. Czasami muszę dopasować łącznik do wkrętarki. Na przykład wkrętarka 18V ma większą szansę z kiepską, tępą, niskiej jakości śrubą Tek, podczas gdy M12 ma trudności. O ile jest to dobra, ostra śruba Tek, M12 jest świetny (jakość łączników jest obecnie taką loterią).

#39 ·
Wszystkie moje bezprzewodowe rzeczy to Dewalt 20 v. Dwie, których najczęściej używam, to zakrętarki udarowe,
DCF787B, DCF892B,

Kupiłem 2-biegową wiertnicę kątową RT Hole Hawg jakieś 30 lat temu i świdry okrętowe (1 1/8") do niej.
Wiertła się zmieniły, nie wiertarka. Potrzebujesz przewodu 12-gauge, aby wiertarka stała się niszczycielem drewna.
Wiem o 2 ramionach, które wiertarka złamała, obaj idioci, którzy jej używali, zablokowali spust. Oboje zostali pracownikami tymczasowymi. Mam również piłę szablastą Milwaukee 120v i głęboką piłę taśmową, obie mają co najmniej 20 lat i działają bez zarzutu.
Zacząłem też od 9,6 V Makita i je uwielbiałem. Głupio przesiadłem się na wiertarkę B&D 12 V do instalowania klipsów trzęsienia ziemi na oprawach wpuszczanych. B&D była lżejsza i wierciła trochę lepiej, baterie Makita wytrzymywały dłużej. Och, cóż.
Przyglądam się dostępnym produktom, a następnie wybieram numer modelu, a następnie porównuję go z konkurencją.

#43 ·
Wszystkie moje bezprzewodowe rzeczy to Dewalt 20 v. Dwie, których najczęściej używam, to wkrętarki udarowe,
DCF787B, DCF892B,

Kupiłem 2-biegową kątową wiertnicę RT Hole Hawg jakieś 30 lat temu i do tego świdry okrętowe (1 1/8").
Wiertła się zmieniły, nie wiertarka. Potrzebujesz przewodu 12-gauge, aby wiertarka stała się niszczycielem drewna.
Znam 2 ramiona, które wiertarka złamała, obaj idioci, którzy jej używali, zablokowali spust. Oboje zostali pracownikami tymczasowymi. Mam również piłę szablastą Milwaukee 120v i głęboką piłę taśmową, obie mają co najmniej 20 lat i działają dobrze.
Zacząłem również od 9,6 V Makita i je uwielbiałem. Głupio przesiadłem się na wiertarkę B&D 12v do instalowania klipsów do trzęsień ziemi na oprawach wpuszczanych. B&D był lżejszy i wiercił trochę lepiej, baterie Makita wytrzymywały dłużej. No cóż.
Przyglądam się dostępnym produktom, a następnie wybieram numer modelu, a następnie badam go w porównaniu z konkurencją.
Jeśli chodzi o narzędzia przewodowe, jestem przekonany do większości narzędzi Milwaukee (piły szablaste, wiertarki, kąty RT, holehawg, piła do metalu, piła taśmowa, szlifierki, opalarka itp.). Dla wyjątków w tej regule dotyczącej wydajności używam Bosch SDS, Skilsaw 77 wormdrive, małej piły tarczowej Porter Cable i piły Porter Cable Tiger (tnie drewno jak piła łańcuchowa).

• Like
Reactions: micromind
#40 ·
Milwaukee hole hawg (przewodowy) jest królem wzgórza. Moja wiertarka M18 obróci każde wiertło, jakie kiedykolwiek do niej włożyłem i robi to imponująco, ale nie ma się czego trzymać. Może przytrzasnąć dłoń lub wymknąć się spod kontroli. Hole hawg ma obwód i masę. Jeśli uderzysz w gwóźdź, sęka lub coś podobnego, ta waga daje ci chwilę na reakcję, może to być również wystarczająca bezwładność, aby wepchnąć wiertło prosto przez wszystko, w co uderzysz. Używałem go dużo w ciągu pierwszych 20 lat, więc wchodzenie po drabinie z nim na ramieniu jest dla mnie drugą naturą. To po prostu tak wygodne, że nie trzeba ciągnąć za sobą kabla, że rzadko go już wyciągam, ale kiedy to robię, pasuje jak stary zestaw butów, które idealnie się ułożyły.

#47 ·
Milwaukee hole hawg (przewodowy) jest królem wzgórza. Moja wiertarka M18 obróci każde wiertło, jakie kiedykolwiek do niej włożyłem i robi to imponująco, ale nie ma się czego trzymać. Może przytrzasnąć dłoń lub wyrwać się z rąk. Hole hawg ma obwód i masę. Jeśli trafisz na gwóźdź, węzeł lub coś podobnego, ta waga daje ci chwilę na reakcję, może to być również wystarczająca bezwładność, aby wepchnąć wiertło prosto przez wszystko, na co trafisz. Używałem go dużo w ciągu pierwszych 20 lat, więc wchodzenie po drabinie z nim na ramieniu jest dla mnie drugą naturą. To po prostu tak wygodne, że nie trzeba ciągać za sobą kabla, że rzadko go już wyciągam, ale kiedy to robię, pasuje jak stary zestaw butów, które weszły się w sam raz.
Miałem 2 - przewodowe Hole Hawgs i 2 - przewodowe Super Hawgs. Oddałem je po zakupie drugiego M18 Super Hole Hawg.
Kiedy moje wiertła ślimakowe utkną w dużej belce z powodu używania bezprzewodowego hole hog, muszę wyciągnąć mojego przewodowego hole hog, aby wycofać je z drewna. Tak, ma znacznie większy moment obrotowy. Może również połamać kości, jeśli nie będziesz ostrożny.

Wiertarki akumulatorowe hole hogs działają o wiele lepiej niż wiertarki przewodowe. Są jak Stratocastery w porównaniu do Yamahy...
Jeśli moje się zaklinują, używam M18 Super Hole Hawg na niskim biegu.

#41 ·
Myślę, że Milwaukee ma teraz funkcję anty-kickback w swoich wiertarkach, coś, co Bosch ma od lat. Nikt z nas nie używa bocznego uchwytu, ale wiertarka 18V z bocznym uchwytem i funkcją anty-kickback prawdopodobnie sprawdziłaby się jako Hawg dla większości z nas. Czy Hawg ma większy moment obrotowy niż wiertarka M18?

#42 ·
Myślę, że Milwaukee ma teraz funkcję anti-kickback w swoich wiertarkach, coś, co Bosch ma od lat. Nikt z nas nie używa uchwytu bocznego, ale wiertarka 18V z uchwytem bocznym i funkcją anti-kickback prawdopodobnie sprawdziłaby się jako Hawg dla większości z nas. Czy Hawg ma większy moment obrotowy niż wiertarka M18?
Kiedy moje wiertła do świdrów utkną w dużej belce podczas używania bezprzewodowego hole hog, muszę wyciągnąć mój przewodowy hole hog, aby wycofać je z drewna. Tak, ma on znacznie większy moment obrotowy. Może również połamać kości, jeśli nie zachowasz ostrożności.

Wiertarki hole hog na baterie działają o wiele lepiej niż wiertarki przewodowe. Są jak Stratocaster w porównaniu do Yamaha...

#52 ·
Ta wiertarka udarowa M12 została dostarczona dzisiaj. Oto zdjęcie obok mojej M18, której używam od około 8 lat:

Image

Mój brat używa DeWalt. Facet, który pierwszy mnie zatrudnił w tym zawodzie, używał DeWalt. Tak naprawdę każda marka wykona zadanie. Jedyna różnica polega na tym, że jedna z nich obsługuje pewne branże bardziej niż druga.

#53 ·
Zamierzam podbić ten wątek tylko po to, by wyrazić swoją opinię. Używałem zarówno zszywacza Dewalt, jak i Milwaukee NM. Otrzymałem Milwaukee zaraz po jego debiucie. Przez następne kilka tygodni używałem go tak dużo, jak to tylko możliwe. Prawie w każdym domu klienta, do którego wchodziłem, chodziłem po ich niewykończonej piwnicy i zszywałem wszystko, co mogłem, tylko po to, by go przetestować. Romex, BX, koncentryk, przewód dzwonkowy, przewód alarmowy itp. Zszywałem w stare 2X'y, sklejkę, płytę wiórową, listwy i płyty gipsowo-kartonowe.

Każda zszywka była prawie idealna. Zszywki były dopasowane, ale nie za ciasne. Zdecydowanie nie były luźne jak Dewalt, którego nienawidziłem. Nieważne, co zszywałem, wszystko ładnie i ciasno, bez ani jednego uszkodzonego przewodu. Byłem tym bardzo pod wrażeniem. Poleciłbym go każdemu.

Kolejną rzeczą do rozważenia jest to, że nie ma znaczenia, czy używasz narzędzi Milwaukee. Jeśli kupisz zestaw zszywacza, jest on dostarczany z ładowarką i baterią, a ta bateria wystarcza na cały dzień. To nie jest tak jak w przypadku narzędzia, do którego chcesz mieć wiele dodatkowych baterii, więc nie musi pasować do innych narzędzi.

Kiepska sprawa jest taka, że odkąd zmieniłem specjalizację, nie potrzebuję już tego zszywacza. Chyba że zrobią taki, który mógłby obsłużyć romex 6-2.